Joulukuu-nimestä ja itsenäisyyspäivästä

Joulukuu-nimestä ja itsenäisyyspäivästä

Viimeksi pähkäiltiin marraskuuta ja sanaa marras. Tästä siirrytäänkin joulukuuhun ja sen teemoihin.

Englannin kielessä joulukuusta käytetään sanaa December, joka juontaa alkunsa latinasta kymmentä tarkoittavasta sanasta decem, koska muinoin roomalaisessa kalenterissa se oli vuoden kymmenes kuukausi. Mielenkiintoista on, että alun alkaen Suomessa joulukuun nimi oli talvikuu esimerkiksi Agricolan teksteissä vielä 1500-luvulla. 1600-luvulla kristinuskon vaikutuksesta nimi muuttui joulukuuksi. (Tähän teemaan ja joulun historiaan palannen tarkemmin vielä seuraavissa joulukuun pähkäilyissä.)

Täällä pohjolassa eletään jo talvea ja joulukuu onkin kolmanneksi kylmin kuukausi ja varsin pimeää aikaa. Pohjois Suomessa käydään läpi jo kaamosta. Joulukuuhun sijoittuu myös vuoden lyhin päivä, talvipäivänseisaus 21. ja 22. päivän tienoille. Tällöin napapiirin pohjoispuolella aurinko pysyttelee horisontin alapuolella.

Eteläisellä pallonpuoliskolla taas eletään alkukesää joulukuun aikaan. Siellä on menossa vuoden valoisin kuukausi ja etelänavalla aurinko ei laske ollenkaan koko kuukauteen.
Itsenäisyyspäivä

Meille suomalaisille historiaamme liittyen merkittäväksi päiväksi kohoaa myös 6.12. eli Itsenäisyyspäivä. Niin kutsuttu Suomen syntymäpäivä. Ihan itsestäänselvyys ei siis ole meidän itsenäisyytemmekään. Tuona päivänä vuonna 1917, eduskunta hyväksyi itsenäisyysjulistuksen äänin 100-88. Suomen suuriruhtinaskunta itsenäistyi Venäjästä omaksi tasavallaksi. Tätä edelsi lokakuun vallankumous jolloin bolsevikit kaappasivat Venäjällä vallan ja 4.12. Svinhufvudin senaatti antoi itsenäisyysjulistuksen.

Toisaalta alkuun oli hieman eriäviä näkemyksiä itsenäisyyden alkamisesta eri suuntausten välillä ja vasta 1919 valtioneuvosto määräsi viralliseksi vapaapäiväksi joulukuun 6. päivän. Vasta vuonna 1929 kyseinen päivä on määrätty yleisesti palkalliseksi vapaapäiväksi muuallakin kuin valtion virastoissa ja tuomioistuimissa. 1937 säädettiin laki itsenäisyyspäivästä yleisenä juhla- ja vapaapäivänä.

Mielestäni hienoa itsenäisessä Suomessa elämisessä onkin vapaus valita oma tapansa elää ja olla, vapaus uskoa tai olla uskomatta, vapaus puhua, vapaus omaan ääneen ja mielipiteeseen, vapaus olla minä omalla tavallani.

Joulukuu-nimestä ja itsenäisyyspäivästä

Lue aikaisempia ajankohtaisia katsauksiamme tai pysy ajan tasalla lukemalla Uutiset-välilehteämme osoitteessa: Kylätoimiston Uutiset

Ja blogejamme osoitteessa: Blogitekstit

Seuraa meitä myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: Ihmisten Ilmoille

Instagram: Huhtasuon Kylätoimisto