Piiperön Pähkäilyjä #3
Eletään marraskuuta. Mitä se oikeastaan tarkoittaa, tuo marraskuu? Piiperö rakastaa sanojen maistelua ja kielen päällä pyörittelyä. Marras, onko se oikeastaan edes sana? Mitenkäs muissa kielissä, kuten englanniksi november? Mistä näitä keksitään!
Pikainen vilkaisu internetin ihmeelliseen tietopankkiin, Wikipediaan, tietää kertoa seuraavaa:
“Kuukauden suomenkielinen nimi viittaa siihen, että Etelä-Suomessa maa on silloin usein yöpakkasten vuoksi roudassa, minkä vuoksi useimmat ruohovartiset kasvit kuolevat eli tulevat martaiksi.” Kotimaisten kielten keskus taas kertoo näin: “ Marraskuu sanan alkuosa marras on hyvin vanha indoeurooppalainen lainasana, joka tarkoittaa kuollutta tai kuolemaisillaan olevaa. Marraskuu voisi siis viitata siihen, että tuohon aikaan luonto kuolee tai oikeastaan asettuu talvilepoon.” Löytyy myös toinenkin selitys samaiselta kielitoimiston sivulta: “Marraskuun nimi voisi myös tulla siitä, että se on aikaa, jolloin kuolleiden henget, martaat, ovat olleet liikkeellä.” Tätä jälkimmäistä tukee myös vanha, marraskuun 1. päivänä vietettävä perinne, pyhäinpäivä, jolloin muistetaan vainajia.
No entäs esimerkiksi englannin kielessä sitten november? Jälleen seikkailemme Wikipedian tietotoimistossa. Ahaa, sepäs onkin alunperin latinankielinen nimi.
“November tulee yhdeksää merkitsevästä sanasta novem, sillä ennen Julius Caesarin kalenteriuudistusta, marraskuu oli vuoden yhdeksäs kuukausi.”
Tämä oli aivan uutta tietoa! Mahtavaa! Taas lisää todella oleellisen olematonta tietoa muiden kaltaistensa sekaan, Piiperön ylipursuavaan pääkoppaan. Näin on taas muutama nippelitieto lisää tietokilpailuissa leveiltäväksi- siis sikäli mikäli sellaisiin joskus osallistuisi.
Piiperön pähkäilyjä #3
—
Lue aikaisempia ajankohtaisia katsauksiamme tai pysy ajan tasalla lukemalla Uutiset-välilehteämme osoitteessa: Kylätoimiston Uutiset
Ja blogejamme osoitteessa: Blogitekstit
Seuraa meitä myös sosiaalisessa mediassa:
Facebook: Ihmisten Ilmoille
Instagram: Huhtasuon Kylätoimisto