Tämän kevään työpisteeni löytyy olohuoneeni nurkasta. Kuten monissa muissakin työpaikoissa on siirrytty pandemian myötä etätyöskentelyyn tai hybridimalliin, niin tehtiin myös Huhtasuon Kylätoimistolla. Minun työtehtäväni olivat Kylätoimistolla tuottaa sisältöä Huhtasuon Kylätoimiston sosiaaliseen mediaan ja ohjata muuta tiimiä sisällön tuotannossa sekä olla mukana Kylätoimiston jokapäiväisessä asiakaspalvelutyössä. Tautitilanteen pahentuessa tein päätöksen siirtyä tekemään oman työni etänä ja näin ollen hypätä täysin uusiin työkuvioihin. Etätyössä jatkoin tiimin ohjaustyötä, sosiaalisen median sisällöntuotantoa sekä aloin tekemään uutena työnä Kylätoimiston verkkosivujen päivittämistä ja kehittämistä.
Konttorinurkkauksessani pyörii perheemme kaksi kissaa, joista erityisesti toinen rakastaa istuskella tietokoneeni näytön edessä tai hiirimaton päällä. Nykyaikainen kissa ja hiiri -leikki on sitä, että yritän mahtua samalle hiirimatolle tietokoneeni hiiren ja kissan kanssa. Kissa on ilahduttanut myös useassa videopalaverissa seikkaillen työpöydälläni ja heilutellen häntäänsä kameran edessä. Lemmikeillä on hyvinvointia edistäviä vaikutuksia, mutta jos kissa makoilee pää näppäimistön päällä, niin siinä kyllä stressikäyrä nousee, kun tekstinkäsittelyohjelmassa alkaa tulla hyvin erikoista tekstiä ihan itsekseen.
Ensimmäinen etätyöviikko oli hyvin työntäyteinen ja piti säätää tietotekniikka sekä oma ajatusmaailma kohdilleen. Kahdessa päivässä muokkasin jo aiemmin tekemäni ohjassuunnitelman etätyöhön sopivaksi. Samalla totuttelin Discordin käyttöön ja oman kuvan näkemiseen videopuheluruudussa. Kamerajännitystä kesti muutaman päivän, mutta oman itseni katselemisen häpeä hälveni onneksi jo aika alkuvaiheessa. Esiintymisjännitys ja ohjauksen tekeminen kameran välityksellä vaati toistoja, että siihen sai luontevan otteen. Totuttautuminen uuteen työrytmiin ja uusiin työtapoihin oli melkoinen urakka, mutta nyt etätyö sujuu kuin tätä olisi tehnyt paljon pidempäänkin.
Tiimin hybridityömallissa meistä osa tekee töitä etänä ja osa paikan päällä Kylätoimistolla. Pelko ulkopuoliseksi joutumisesta oli turhaa, sillä panostus tiimin yhteisiin videopuheluihin vähintään kahdesti päivässä sai minut tuntemaan itseni yhä osaksi työtiimiä ja meidän yhteinen huumorintaju toimii myös näin etäyhteyksillä. Hersyvä huumori ja yhteinen tsemppifiilis on auttanut jaksamaan tässä välillä hyvin kuormittavassakin maailman tilanteessa.
Avoimuus, läpinäkyvyys ja kuunteleminen ovat avainsanoja toimivaan yhteistyömalliin. Kun tiedämme mitä kukakin tekee, niin se tekee minun työnteosta täällä kotikonttorissa mukavampaa ja luo tunteen, että teemme töitä yhdessä, yhteisen tavoitteen eteen. Sanontakin sen sanoo, että “mitä useampi kokki, sen parempi soppa”. Minusta on ollut todella kivaa luoda esimerkiksi Kylätoimiston Rakkaudesta runoihin -toimintaa. Meillä on ollut yhteinen innostus tehdä runoista visuaalisesti kauniita julkaisuja ja jakaa niitä toisille.
Minulla on tapana ajatella, että kaikkea kannattaa aina kokeilla, jotta saa uusia kokemuksia ja lisää rohkeutta ottaa jatkossakin vastaan uusia asioita. Tämä etätyö oli uskalias kokeilu ja jos saisin päättää uudelleen aloitanko etätyön, niin tekisin saman päätöksen ilman muuta uudestaan. Etätyöskentely on toiminut kohdallani silmät avaavana kokemuksena siihen, että aina ei tarvitse jäädä siihen tuttuun ja turvalliseen, vaan voin rohkeasti lähteä kokeilemaan jotain uutta.
Tarja Olli