Hyvää romanien kansallispäivää!

Romanit, suomalainen tuttu ja yhtä aikaa tuntematon vähemmistö

 

Tänään 8. huhtikuuta vietämme romanien kansallispäivää. Lontoossa pidettiin 8.4.1971 ensimmäinen kansainvälinen romanikongressi ja hyväksyttiin romanien lippu. Tämän kongressin avajaispäivää on vuodesta 1990 vietetty romanien kansallispäivänä ja se on ollut almanakassa vuodesta 2014 lähtien.

Päivän tarkoituksena on tuoda esille romanikulttuuria ja -kieltä. Heillä on oman kansallispäivän lisäksi kansallislaulu sekä oma kieli, mutta ei omaa valtiota. Romanien arvellaan olevan lähtöisin Intian alueelta, Suomeen ensimmäiset romanit saapuivat 1500-luvulla. Suomen itsenäistymisen myötä romaneista tuli uuden perustuslain ansiosta Suomen kansalaisia.

Jyväskylän Romaninuoret ry on vuonna 2006 perustettu yhdistys, joka toimii Jyväskylän seudulla romaninuorten parissa, järjestäen toimintaa, kerhoja, tapahtumia ja antaen ohjausta ja neuvontaa nuorille. Jyväskylän Romaninuoret ry on yksi ASA ry:n jäsenyhdistyksistä. Sujuva yhteistyö on hyödyttänyt puolin ja toisin – tämä julkaisukin on tehty yhdessä ja haluamme toivottaa kaikille hyvää romanien kansallispäivää!