Minä ja raha –  raha on tunteita!

“Rahaan ja talouden hallintaan liittyy aina tunteita. Valtaosa ihmisistä pitää järkevää taloudellista päätöksentekoa tunteista erillisenä, ja usein kehotetaan käyttämään järkeä eikä sydäntä. Oman toiminnan muuttamisessa auttaa ymmärrys siitä, miksi toimimme niin kuin toimimme. Usein vastauksia saa tutkimalla omaa rahasuhdettaan”, Taloustaitohankkeen projektipäällikkö Eeva Piha kirjoittaa blogissaan. Ajatukset ja uskomukset muodostavat sen “ohjelman”, joka pyörittää arkeamme. Tunteemme syntyvät erilaisista ajatuksista ja uskomuksista.

 

Puhuttaessa taloustaidoista usein tulee mieleen pelkästään budjetoiminen, säästäminen ja arjen raha-asioiden hoitaminen. Näillä taidoilla pääsee jo hyvin alkuun, mutta se on paljon muutakin, kuin budjetin tekemistä ja oman kulutuksen tarkastelua euromääräisesti. Siihen liittyy myös ymmärrys siitä miksi, mihin ja millä tavalla rahaa käyttää niin kuin käyttää. Jotta pystyt tekemään pitkäkestoisen muutoksen omaan toimintaasi, on mietittävä myös sitä, mikä on oma suhteesi rahaan. Harvemmin kyse on siitä, etteivät ihmiset tietäisi, mitä heidän pitäisi tehdä. Mutta ongelma on useimmiten se, että he tekevät juuri niin kuin heistä tuntuu. Niin kauan, kuin tunnetta ei ole saatu muutettua on turhaa odottaa muutoksia. Taloudellisten käyttäytymismallien muokkaaminen on vaikeaa varsinkin, mikäli omalle toiminnalleen ei hahmota syytä. Suhtautumisemme rahaan kehittyy lapsuudesta lähtien, kun vanhempamme puhuvat rahasta. Lisäksi myös monet ihmiset, elämäntapahtumat ja koko yhteiskunta vaikuttaa siihen, miten suhtaudumme rahaan.

 

Mikään ei muutu, jos mitään et muuta

 

Olet ehkä joskus todennut, että jonkin asian tekeminen olisi onnistunut paremmin, mikäli siihen olisi käyttänyt enemmän aikaa? Tuossa tilanteessa olet kuitenkin yrittänyt toimia mahdollisimman nopeasti, jotta saat tehtävän mahdollisimman nopeasti pois alta. Syy, miksi näin toimit johtuu kokemastasi tunteesta. Mikäli tekeminen on omia tuntemuksia, omia ajatuksia tai arvoja vastaan ei synny tuloksia.

 

Omaa rahasuhdetta on hyvä pohtia, sekä elämän eri osa-alueita ja sitä, miten raha niihin vaikuttaa. Mikä on ensimmäinen rahamuistosi? Moni ajattelee, että rahat ovat oma asiansa, eikä se vaikuta muuhun elämään mitenkään. Mutta raha liittyy kuitenkin lähes kaikkiin perustarpeisiimme. Se mahdollistaa asumisen, ravinnon, liikkumisen, työn, sosiaalisen elämän, vapaa-ajan ja itsensä toteuttamisen. Ja näihin asioihin liittyy paljon myös erilaisia tunteita, arvoja ja asenteita joten niin liittyy myös rahaan, jota käytämme!

 

Koska tunne yleensä voittaa, ei itsekurin kautta tapahtuva muutos yleensä onnistu kuin hetkellisesti. Mille sinusta tuntuisi, mikäli joku asettaa sinulle ison tavoitteen, tiukan aikataulun ja pakon saada tavoite valmiiksi? Estäisivätkö pelko ja epäilys sinua pääsemään tavoitteeseesi? Tällöin on hyvä tarkastella tavoitetta ja miettiä, mikä olisi sellainen tavoite, mistä tulisi hyvä mieli. Sellainen tavoite, joka mahdollistaa onnistumisen.

 

Yleesä silloin, kun rahaa ei ole riittävästi perustarpeiden tyydyttämiseen voidaan olettaa, että tunne rahaa ja omaa taloustilannetta kohtaan on negatiivinen. Elinkustannusten nouseminen voi aiheuttaa paljonkin huolia. Tunteiden nimeäminen auttaa meitä ymmärtämään niitä tunteita, joihin törmäämme ja jotka vaikuttavat kuluttamiseemme. Rahaan liittämämme tunteet ohjailevat kulutustottumuksiamme ja tapaamme käyttää tai olla käyttämättä rahaa. Myös arvomme vaikuttavat siihen mihin ja miten haluamme rahaa käyttää. Nämä samat tunteet voivat toimia myös vaurastumisemme esteenä.

 

Jokaisella on omanlainen rahasuhteensa

 

Rahasuhteita on yhtä monta kuin on ihmisiäkin. Suhteemme rahaan alkaa muodostua jo varhaisessa lapsuudessa  ja muovautuu läpi koko elämämme. Rahasuhteemme vaikuttaa myös ympärillämme olevat ihmiset ja vuorovaikutus heidän kanssaan. Miten he käyttäytyvät ja puhuvat rahasta? Mihin he käyttävät rahaa? Miten vanhempasi ja muut läheisesi käyttivät rahaa, kun olit pieni?

 

Myös se, millainen oli vanhempiesi taloudellinen tilanne lapsuudessasi vaikuttavat rahatarinaasi. Muistatko vielä, millaisia haaveita sinulla oli lapsuudessasi tai nuoruudessasi liittyen talouteesi? Usein rahasta puhuminenkin on vaikeaa. Emme välttämättä halua naapurimme tietävän, paljonko palkkaa saamme, millaisia summia kulutamme laskuihimme tai esimerkiksi perheemme tietävän hallitsemattomasta rahankäytöstämme. Tunteet vaikuttavat päätöksiimme – ja siksi niitä on hyvä pohtia. 

 

Lähteitä:

Tunne Taloutesi Tunnetaloutesi, Mikko Sjögren

Rahamedia.fi

Diakonissa Laitos “Raha ja minä, minä ja raha?”

Vauraselama.fi