Laskiaisen vietosta (2024)

Laskiainen

Laskiaista on vietetty 600-luvulta asti. Kirkollisessa perinteessä laskiaista vietetään seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä, mutta varsinaista laskiaista vietetään vasta laskiaistiistaina. Ennen laskiainen oli töiden vuotuiseen kiertoon liittynyt työjuhla. Naiset lopettivat kehruun ja alkoivat kutoa. Mäenlaskulla ennustettiin seuraavan kesän pellavan- ja hampun kasvua sen perusteella, miten pitkälle kelkka me mäessä. Mäenlaskun aikana oli tapana huutaa kotiin pitkiä pellavia, hienoja hamppuja ja lautasen kokoisia nauriita.

Laskiaisena on tapana syödä rasvarieskaa, hernekeittoa ja laskiaispullia. Ennen vanhaan laskiaisena syötiin paljon rasvaista ruokaa, koska sen jälkeen paastottiin pääsiäiseen asti. Laskiaispulla on alunperin peräisin Ruotsista, jossa sitä kutsutaan nimellä “semla”. Aluksi pullissa ei ollut täytettä, mutta myöhemmin niihin alettiin laittaa mantelimassaa ja sen jälkeen kermavaahtoa ja hilloa. Rasvarieska on Pohjois-Karjalasta ja Pohjois-Savon ortodoksisilta seuduilta oleva perinneruoka, jota on tapana syödä laskiaisena. Rasvarieska valmistetaan kuin tavallinen rieska mutta siihen laitetaan sian kylkisiivuja. Iloista laskiaisen odotusta kaikille!

Laskiaisen vietosta (2024)

Lue aikaisempia ajankohtaisia katsauksiamme tai pysy ajan tasalla lukemalla Uutiset-välilehteämme osoitteessa: Kylätoimiston Uutiset

Ja blogejamme osoitteessa: Blogitekstit

Seuraa meitä myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook: Ihmisten Ilmoille

Instagram: Huhtasuon Kylätoimisto